
Pizza
Składniki na ciasto:






- 30 dag mÄ…ki
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml wody mineralnej (niegazowanej)
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
Do posmarowania ciasta i farszu:
- Chrupki Sos - wybór sosu według uznania: czosnkowy, pizza, pomidorowy lub ziołowy
Sposób przyrządzania:
100 ml wody lekko podgrzej, dodaj drożdże, wsyp cukier i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Zrób wgłębienie w mące, wlej drożdże, wymieszaj. Dodaj resztę wody, oliwę, sól, zagnieć ciasto rękami. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 30-40 min ciasto podwoi swoją objętość. Połóż ciasto na wysmarowanej oliwą formie i rozpłaszcz je ręką. Posmaruj ciasto wedle uznania Chrupkim Sosem Pomidorowym bądź Pizza i nałóż swoją ulubioną wersję farszu, posyp go serem żółtym. Pizzę wstaw do rozgrzanego piekarnika - powinna być pieczona w temperaturze 220°C. Pizza będzie gotowa, gdy ciasto się zrumieni a ser rozpuści. Podawaj z Chrupkimi Sosami.